Zonnepanelen informatie

Gratis en vrijblijvend

Het beste aanbod

Gratis en vrijblijvend

Hoe zonnepanelen werken: een eenvoudige uitleg

Zonnepanelen, ook wel bekend als fotovoltaïsche panelen, zijn de helden van duurzame energie. Ze hebben de manier waarop we energie opwekken en gebruiken getransformeerd. Maar hoe werken deze magische panelen eigenlijk? In deze blog gaan we je in eenvoudige bewoordingen uitleggen hoe zonnepanelen werken.

De basis van zonnepanelen

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit door gebruik te maken van zonnecellen. Deze zonnecellen zijn gemaakt van silicium, een halfgeleidermateriaal dat elektronen kan bewegen wanneer het wordt blootgesteld aan zonlicht. Hier is hoe het werkt:

Absorptie van zonlicht: Zonnepanelen zijn bedekt met zonnecellen, en wanneer zonlicht op de panelen valt, wordt het geabsorbeerd.

Generatie van elektronen: Wanneer het zonlicht wordt geabsorbeerd, krijgen de elektronen in het silicium genoeg energie om los te breken van hun atomen. Dit proces staat bekend als de foto-elektrische reactie.

Creëren van elektrische stroom: Zodra de elektronen zijn vrijgekomen, creëren ze een elektrische stroom. Dit is waar de magie gebeurt, want deze stroom kan worden gebruikt om elektrische apparaten van stroom te voorzien.

De rol van zonnecellen

Nu je weet dat zonnecellen een cruciale rol spelen in het proces, laten we eens dieper ingaan op hun functie. Zonnecellen zijn meestal gemaakt van twee lagen silicium: een laag met overtollige elektronen (negatief geladen) en een laag met een tekort aan elektronen (positief geladen).

Wanneer zonlicht op de zonnecel valt, creëert het een elektrische spanning tussen deze twee lagen. Deze spanning zorgt ervoor dat elektronen van de negatieve laag naar de positieve laag bewegen. Deze beweging van elektronen is wat we kennen als elektrische stroom.

Monokristallijn vs. polykristallijn

Het omzetten van gelijkstroom naar wisselstroom

Zonnepanelen wekken gelijkstroom (DC) elektriciteit op. Hoewel veel elektronische apparaten gelijkstroom nodig hebben om te functioneren, gebruiken de meeste huizen en bedrijven wisselstroom (AC). Daarom hebben zonnepanelen een omvormer nodig om de opgewekte gelijkstroom om te zetten in wisselstroom.

De omvormer is een essentieel onderdeel van het zonnepaneelsysteem, en het zorgt ervoor dat de elektriciteit die wordt opgewekt door de zonnepanelen compatibel is met het elektriciteitsnet en bruikbaar is voor jouw huishouden. Het is een relatief eenvoudig apparaat dat deze conversie mogelijk maakt.

Netkoppeling en het opslaan van energie

Een van de grote voordelen van zonnepanelen is dat ze overtollige elektriciteit kunnen terugvoeren naar het elektriciteitsnet. Dit proces staat bekend als “netkoppeling” en betekent dat je energiebedrijf jou kan betalen voor de elektriciteit die je niet gebruikt en teruggeeft aan het net.

Als je meer energie produceert dan je verbruikt, wordt de overtollige energie opgeslagen in het net en fungeert het als een soort virtuele batterij. Op momenten dat je zonnepanelen niet genoeg elektriciteit produceren, kun je elektriciteit uit het net halen zonder extra kosten

Zonnepanelen offertes vergelijken?

Zonnepanelen offerte 1

Gratis en vrijblijvend

Zonnepanelen in actie

Nu je begrijpt hoe zonnepanelen werken op een basisniveau, laten we eens kijken naar een voorbeeld om het allemaal in perspectief te plaatsen.

Stel je voor dat je zonnepanelen op het dak van je huis hebt geïnstalleerd. Het is een zonnige dag, en de zon schijnt helder. Zonnestralen raken je zonnepanelen en worden geabsorbeerd door de zonnecellen. Deze zonnecellen beginnen elektrische stroom te genereren, die door de omvormer wordt omgezet in bruikbare wisselstroom.

Deze elektriciteit kan nu direct worden gebruikt om je huishoudelijke apparaten van stroom te voorzien. Als je meer elektriciteit produceert dan je op dat moment verbruikt, wordt het overschot teruggestuurd naar het elektriciteitsnet via netkoppeling. Op bewolkte dagen of ’s nachts, wanneer je zonnepanelen niet actief zijn, kun je elektriciteit uit het net halen zoals je gewoonlijk doet.

Voordelen van zonnepanelen

Het is duidelijk dat zonnepanelen een indrukwekkende manier zijn om energie op te wekken, maar wat maakt ze zo aantrekkelijk? Laten we eens kijken naar enkele van de voordelen:

  1. Milieuvriendelijk: Zonnepanelen stoten geen broeikasgassen uit en dragen bij aan een verminderde koolstofvoetafdruk.
  2. Lagere energierekening: Door zonne-energie te gebruiken, kun je je energierekening aanzienlijk verlagen.
  3. Netkoppeling: Je kunt overtollige elektriciteit terugvoeren naar het net en verdienen aan de energie die je niet gebruikt.
  4. Lange levensduur: Zonnepanelen hebben een lange levensduur en vereisen weinig onderhoud.
  5. Onafhankelijkheid van energiebedrijven: Met zonnepanelen kun je je eigen elektriciteit produceren, waardoor je minder afhankelijk bent van energiebedrijven.

Offerte voor zonnepanelen vragen?

 

Zonnepanelen offertes vergelijken?

Bespaar ruim €1.600 per jaar

Gratis en vrijblijvend advies

Aanvraag binnen 1 minuut

Zonnepanelen offerte

Zonnepanelen offertes vergelijken?

Bespaar ruim €1.600 per jaar

Gratis en vrijblijvend advies

Aanvraag binnen 1 minuut

Zonnepanelen offerte